L’única font del món que funciona amb mercuri la tenim a Barcelona

Font de Mercuri – Foto: Fundació Joan Miró

Barcelona té el privilegi de tenir l’única font del món que funciona amb mercuri, està ubicada en la Fundació Joan Miró de Montjuïc. Per ella corren 254 litres d’aquest metall que en estat líquid és platejat i té una aparença d’aigua una mica més espessa. Antigament, els termòmetres eren de mercuri fins que l’any 2009 la Unió Europea va prohibir la seva fabricació per la toxicitat del mercuri, no tan sols per la ingesta accidental sinó també per la inhalació dels vapors d’aquest metall que en altes concentracions pot causar danys irreversibles en el sistema nerviós, pulmons, ronyons i altres òrgans. Els que ja tenim una edat segur que algun cop hem jugat a formar i desfer boletes amb el mercuri d’algun termòmetre trencat.

Per aquesta toxicitat l’única font de mercuri del món està tancada en una cambra estanca, per poder observar l’obra de l’artista nord-americà Alexander Calder, sense córrer cap risc. Calder va fer aquesta escultura per encàrrec del govern de la II República Espanyola com a homenatge als miners d’Almadén (Ciutat Real), el jaciment de mercuri més gran del món, per ser esposada a l’Exposició Internacional de París de 1937, on també es va esposar el famós Guernica de Picasso.

El mercuri que va utilitzar Calder i que encara flueix per la font, es va extreure de les mines d’Almadén, que en aquella època, en plena guerra civil, eren assetjades per les tropes franquistes. En record a tots els miners que van deixar la vida en les mines per la toxicitat del mercuri, Calder va idear aquesta escultura abstracta de 114 x 293 x 196 cm que simula una font per on flueix el mercuri.

Tags: Barcelona, Font mercuri, Fundació Miró

Notícies semblants: