Des de quan tenim el costum d’il·luminar els carres per Nadal?

 

Sabeu quin va ser el primer carrer de Barcelona en posar els llums? 

En els darrers anys els carrers de les nostres ciutats i pobles s’omplen de llums per les festes nadalenques, fins i tot algunes ciutats com Vigo competeixen per ser la que té més llums del món, però des de quan tenim aquest costum?

La tradició es va iniciar a l’Alemanya del segle XVIII quan les famílies benestants van començar a posar espelmes en els arbres de Nadal per celebrar el solstici d’hivern. Aquest costum era bastant perillós perquè sovint provocava incendis en les cases, fins que a finals del segle XIX Thomas Edison va inventar la bombeta incandescent i es van començar a substituir les espelmes per bombetes que no representaven tant perill.

L’any 1880 es van posar les primeres bombetes en la festa de Yule, una festa d’origen germànic per celebrar el solstici d’hivern. Edison va penjar els llums en el seu laboratori de Menlo Park, en Nova Jersei, de manera que la gent que viatjava en el tren que passava per allà poguessin veure el laboratori il·luminat. Els diaris d’aquells temps es van fer ressò de la notícia anunciant que les bombetes ni eren perilloses ni feien la característica olor de les espelmes. Aviat aquest costum es va estendre a moltes altres ciutats nord-americanes.

A principis del segle XX aquesta tradició va arribar a Catalunya, quan les cases de la burgesia catalana ja tenien el costum de posar un arbre de Nadal. Es va iniciar a Barcelona posant diversos arbres guarnits i il·luminats en diferents espais públics com a la Central Catalana d’Electricitat, del carrer de Vilanova o a Can Jorba del Portal de l’Àngel.

Més tard es van començar a guarnir els carrers de la Ciutat Comtal, sent el carrer Petritxol el primer a fer-ho l’any 1957. Eren els anys en què el Gòtic s’omplia dels marines de la Sisena Flota dels Estats Units i amb ells va arribar el costum d’il·luminar els carrers. Un any després es va ampliar a les Rambles, la Via Laietana i el carrer Pelai. Amb el pas dels anys molts altres carrers s’han anat afegint, fins a arribar als més de 300 que s’omplen de llum actualment. Avui en dia pràcticament, per no dir tots, els pobles i ciutats de Catalunya engalanen els seus carrers amb els llums de Nadal.

Tags: Llums Nadal, Origen, Tradició

Notícies semblants: