POBLES

A Castellfollit de la Roca, hi ha una dita que diu: A Castellfollit, sortós el qui hi ha entrat i qui n’ha fugit.

Al nord de la comarca de la Garrotxa ens endinsem en el poble de Castellfollit de la Roca, situat sobre un penya-segat de basalt a uns 50 metres d’altura i un quilòmetre de llargària, que no arriba als mil habitants. El poble es troba en una zona de gran interès geològic, en la confluència de dos rius, el Fluvià i el Turonell, envoltat d’impressionants formacions de basalt. La pedrera d’aquesta roca volcànica és l’única que continua activa en tot l’Estat.

És el municipi més petit de la Garrotxa i el segon amb menys extensió de Catalunya que té el seu origen en un assentament medieval que van fer a la part alta del penya-segat. Es creu que al segle XI es va construir un castell en el cim per protegir la zona dels atacs musulmans. En el gran terratrèmol de la Candelera del 2 de febrer del 1428, les seves muralles van quedar completament destruïdes.

Castellfollit de la Roca compta amb un important patrimoni arquitectònic, amb diverses esglésies, capelles i ermites de diferents èpoques. Destaca especialment l’església de Sant Salvador del segle XIII-XIV i estil renaixentista, que es troba en la part més alta del poble. També val la pena visitar l’ermita de Sant Roc, la capella de la Mare de Déu del Carme i la capella de Sant Miquel.

El poble és un important centre turístic, gràcies a la seva impressionant ubicació i el seu patrimoni cultural i natural. En la zona es poden dur a terme nombroses activitats a l’aire lliure, com a senderisme, escalada, passejos amb bicicleta i descens de barrancs. També és possible fer visites guiades pel poble i pels voltants per a conèixer la història i la geologia de la zona.

A Castellfollit de la Roca trobem dos museus, un d’ells força curiós, el Museu de l’Embotit inaugurat l’any 1993 on podem observar des dels objectes que utilitzaven els homes de la prehistòria per a la cacera, com es feia la matança del porc, fins a la maquinària per embotir la carn. L’altre museu força singular, és el Museu del Vietnam, com podeu suposar, dedicat al conflicte bèl·lic entre els Estats Units i Vietnam entre 1955 i 1975. En ell podem veure els uniformes que portaven els soldats, l’equip, material, banderes capturades en les diferents batalles i altres peces relacionades amb el conflicte bèl·lic. Es tracta d’una col·lecció privada que al llarg dels anys van anar recollint aquesta mena d’objectes. És l’únic museu dedicat a la guerra de Vietnam que existeix a Europa.

Tags: Castellfollit de la Roca

Notícies semblants: