Qui va anomenar per primer cop ‘Costa Brava’ a la costa nord de Catalunya?

Cadaqués

Avui en dia tots els catalans i catalanes sabem que quan diem Costa Brava ens estem referint a la part nord de la costa catalana, però aquest terme té poc més d’un segle d’història. Va ser el periodista Ferran Agulló i Vidal qui l’any 1908 en un article al diari La Veu de Catalunya, es va referir per primer cop a aquest tros de costa que s’estén des de Blanes fins a Portbou, com “Oh, la nostra costa brava, sense igual en el món!”.

L’article continuava dient: “És brava, riallera, fantàstica i dolça, treballada pels temporals a cop d’ones com un alt relleu i brodada de petons de bonança amb una exquisidesa de monja pacient per a qui les hores, els dies i els anys no tenen valor de temps”.

Des d’aquell 12 de setembre de 1908, el terme de Costa Brava es va anar popularitzant, fins arribar als nostres dies on el milió de visitants que arriben d’arreu del món cada any, també coneixen aquest territori ple de platges abruptes, aigües blaves turquesa i els seus pobles costaners com a Costa Brava.

Els principals pobles de la Costa brava són:

♦️  Cadaqués, el poble de casetes blanques amb portes blaves, amb la platja de Portlligat on podem visitar la Casa Museu Dalí, que va obtenir el premi al millor museu del món 2022, atorgat per la plataforma Tiqets. També podrem fer una parada a la pastisseria La Mallorquina per comprar uns Taps de Cadaqués, originaris del segle XVIII.

♦️  L’Escala, el poble de les anxoves i on els grecs van fundar Empòrion, l’actual Empúries on encara podem veure l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana.

♦️  Calella de Palafrugell, on des de fa 57 anys el primer cap de setmana de juliol se celebra la tradicional Cantada d’Havaneres. El poble on diuen que es va inspirar Joan Manuel Serrat per escriure Mediterrani.

Calella de Palafrugell

♦️  Begur es troba als peus del seu castell medieval, amb els seus carrers empedrats i les cases que ens recorden als indians, és un dels pobles amb més encant de la Costa Brava i bressol de la indústria del suro.

♦️  Pals, des del Mirador de Josep Pla podem gaudir de les vistes a les Illes Medes, el Canigó i la Serra de l’Albera. Com deia l’escriptor de Palafrugell, “Pals no és per a una, sinó per a un centenar de visites”. I és veritat, passejar pels seus carrers empedrats i el seu nucli antic d’origen gòtic, ens transporta a segles enrere, sense oblidar els camps d’arròs que envolten el municipi.

♦️  Peratallada, quan t’endinses a Peratallada sembla que el temps no hagi passat, un poble que es va fundar al segle XI allunyat de la costa per protegir-se dels atacs que venien del mar, pirates i altres perills. Va ser una de les poblacions catalanes més aviat fortificades, a base de tres muralles i un vallejat excavat a les roques.

Peratallada

♦️  Roses, que deu el seu nom a la colònia grega de Rhode, té una àmplia tradició culinària liderada per Ferran Adrià, abans amb el Bulli i actualment amb el Museu. La Ciutadella, fortificació del segle XVII va servir de defensa en moltes èpoques, el castell de la Trinitat de segle XVI va ser un dels punts estratègics i defensius més importants del Mediterrani.

♦️  Tossa de Mar, un poble als peus del seu castell i muralla, és un dels destins més populars de la Costa Brava, per les seves platges i el seu ambient. Un dels seus atractius és passejar pel camí de ronda que voreja tota la costa catalana des de Portbou fins a Alcanar. Tossa de Mar va ser el primer poble de tota Espanya a declarar-se ciutat antitaurina, l’any 1990.

♦️  L’Estartit, des de les seves platges podem veure les Illes Medes, un veritable entorn per practicar submarinisme i observar tot els que ens ofereix el mar en aquest espai declarat Reserva Natural, un arxipèlag format per set illes i uns quants illots.

Tags: Costa Brava

Notícies semblants: