POBLES

La Vall d’Àger un paradís de la natura catalana i el millor cel de Catalunya.

La Vall d’Àger al nord de la Comarca de la Noguera (Lleida) és una de les meravelles que tenim al nostre país, quasi sortint de Catalunya anant camí de la Franja de Ponent.

Al bell mig de la Vall trobem la població del mateix nom, Àger un petit poble de poc més de 600 habitants, ubicat entre dos rius el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana i entre dues serralades la del Montsec i la del Montclús, que els han servit de protecció al llarg de la seva història.

Durant l’època del neolític la Vall d’Àger ja estava habitada i probablement es va anar formant una població a partir d’un poblat ibèric. Posteriorment com molts pobles de l’antiguitat, Àger es va anar poblant al voltant del seu castell i església, l’actual Col·legiata de Sant Pere d’Àger del segle XI construïda sobre les ruïnes d’un antic castell romànic.
Des de temps immemorable la població de La Vall d’Àger es dedicava a l’agricultura i ramaderia, però actualment amb la proliferació del turisme rural i dels esports d’aventura, la Vall s’ha convertit en un paradís per fer rutes de muntanya, parapent o baixades en caiac pel Congost de Mont-rebei.

Què podem visitar a La Vall d’Àger?

El poble d’Àger amb el seu conjunt monumental de Sant Pere format per la Col·legiata i el Castell, un recinte fortificat d’estil romànic i neogòtic, conquerit als sarraïns entre els anys 1030 i 1040 per Arnau Mir de Tost que va fer diverses campanyes contra els musulmans que ocupaven la península i fundador de la Casa del Bescompte d’Àger. De l’època musulmana conserva la base d’una torre rodona de grans dimensions. Al llarg dels segles XIV i XV es construeix el claustre de la Col·legiata.

Col-legiata de Sant Pere d’Àger – Foto: Ajuntament d’Àger

L’Església de Sant Vicenç, d’estil romànic, gòtic i neoclàssic que acull la Mare de Déu de Coloborla Via Romana del segle II, un tros de camí conservat intacte des de l’època romana, la Muralla de la Vila del segle XI, les Pintures Murals de la Capella del Calvari dels segles XVIII i XIX, d’estil popular-rural, L’Ermita de la Mare de Déu de Pedra, construïda al segle XI aprofitant les roques de la muntanya i totalment integrada en ella, actualment adossada al temple posterior del segle XVII o L’Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa al nucli de Corçá.

Un dels grans patrimonis naturals més importants de la Vall d’Àger i del Prepirineu és el Congost de Mont-rebei, un amfiteatre de penya-segats impressionants amb el Noguera Ribagorçana al seus peus que divideix de nord a sud la serra del Montsec, just en la frontera entre Catalunya i la Franja de Ponent.

Un viatge en caiac pel Congost de Mont-rebei, pujar per les escales de fusta o travessar el pont flotant del Congost de Mont-rebei són coses que no oblidarem fàcilment.

Congost de Mont-rebei – Foto: Ramón Perucho

Un altre dels atractius de La Vall d’Àger és visitar el Parc Astronòmic del Montsec, des d’on segons afirmen podem observar el millor cel de Catalunya i declarat com a Destí Turístic Starlight, qualificació que atorga la Unesco a llocs amb condicions excel·lents per a l’observació dels estels. Justs aquests dies tenim els Quadràntids a la vista, la primera pluja d’estels de l’any 2020.

La baixa contaminació lumínica de la Vall, la poca densitat de pobles, les condicions meteorològiques i la gran tasca feta per la seva gent, han contribuït a fer que el Parc Astronòmic del Montsec sigui considerat com la tercera Reserva Starlight del món i la segona d’Europa. Simplement una nit mirant al cel a La Vall d’Àger es pot convertir en tot un espectacle.

Parc Astronòmic del Montsec – Foto: @parcastronomic

I pels amants dels esports d’aventura no podem abandonar la Vall d’Àger sense fer un vol en parapent o paramotor contemplant la meravella del paisatge que tenim als nostres peus o travessar el Congost de Mont-rebei de nord a sud en un caiac. 

I per acabar si volem gaudir d’un bon àpat de cuina tradicional catalana i de mercat, no podem marxar sense visitar el Restaurant Lo Poble que encara conserva el mateix terra i les mateixes finestres que tenia l’any 1916.

Tags: La Vall d'Àger, Mare de Déu, Parc astronòmic.

Notícies semblants: