CIUTATS

El panot més famós de Barcelona? Des de quan i qui el va dissenyar?

La rajola més coneguda dels carrers de Barcelona i que s’ha convertit en un veritable emblema de la ciutat és la coneguda com a panot de flor, també anomenada flor de Barcelona o rosa de Barcelona.

És una rajola de formigó de 20 x 20 centímetres que va ser utilitzada per primera vegada a principis del segle XX a l’Eixample, per resoldre els problemes d’enfangament que tenien quan plovia, d’aquí ve l’apel·latiu que tenim els barcelonins de ser de “Can Fanga”.

Abans del desenvolupament de l’Eixample, els veïns enrajolaven un tros de davant de casa seva amb els materials que li proporcionava l’ajuntament o bé sufragant-lo ells mateixos. Això provocava discussions envers qui havia de pagar-ho o el que era pitjor, un munt de dissenys totalment diversos cada dos o tres metres, sense cap uniformitat.

L’any 1906 es va fer un concurs públic per adjudicar el treball de pavimentació dels nous carrers de l’eixample. Van quedar finalistes cinc models de rajoles o panots: la flor, la calavera, el de cercles concèntrics, el de quatre pastilles i el de quatre cercles. Amb el pas del temps, alguns han desaparegut i el que ha predominat ha sigut el panot de flor.

Durant anys es va pensar que el panot de flor era la mateixa rajola que hi havia a l’entrada de la Casa Ametller, obra de Puig i Cadafalc, a l’entrada dels carruatges dels cavalls, però segons un estudi de Danae Esparza que es va dedicar a investigar el paviment de la capital catalana, no són les mateixes, no estan fetes del mateix material ni tenen el mateix disseny. Potser sí que es van inspirar en la Casa Ametller, però res més.

Un altre panot molt conegut és el panot Gaudí, una rajola de forma hexagonal, dissenyada per Antoni Gaudí l’any 1904 i amb el que l’ajuntament, l’any 1997 va decidir pavimentar el Passeig de Gràcia. Gaudí la va crear per pavimentar el terra de la casa Batlló, al final no ho van fer i la van utilitzar per als terres de les plantes de servei de la Casa Milà.

Un dels últims dissenys de rajoles és el panot de fulls de plataner de l’avinguda Diagonal que ha portat molta polèmica pel seu relleu que provocava patinades i moltes rajoles trencades. Sis mesos després de la seva instal·lació es va haver de reparar.

Tags: panot barcelona

Notícies semblants: