CIUTATS

La construcció de Santa Maria del Mar – La Catedral del Mar – Barcelona

La Catedral del Mar

Encara que l’obra d’Ildefonso Falcones, l’anomena la Catedral del Mar, tots sabem que la Basílica de Santa Maria del Mar no és la catedral de Barcelona.

La Basílica situada a Vilanova del Mar, actual barri de la Ribera, va ser construïda al segle XIV sobre un temple paleocristià anterior.

Amb l’arribada del cristianisme a Barcino, actual ciutat de Barcelona, es va anar assentant una petita comunitat cristina fora de les muralles, a la vora del mar. L’any 303 es va fer una petita capella, anomenada Santa Maria de les Arenes, amb una necròpolis on va ser enterrada Santa Eulàlia, una de les patrones de Barcelona.

Amb el temps, aquesta capella es va anar ampliant i al segle VII ja hi ha constància de què el seu nom era Parròquia de Santa Maria del Mar.

A partir del segle XIII Barcelona va experimentar un gran creixement i Vilanova del Mar (La Rivera) per la seva proximitat al mar es va convertir en un lloc d’indústries i tallers de tots els oficis, es construïen vaixells, s’importaven i exportaven mercaderies, encara podem trobar molts carrers que tenen noms d’oficis de l’època, com Argenteria, Sombreres, Mirallers, Abaixadors, etc. Al carrer Montcada es van construir palaus on vivien els comerciants i empresaris rics.

Amb tota aquesta expansió i progrés i amb una societat tan cristiana com la d’aquells temps, es va fer necessari tenir un temple més gran, les autoritats eclesiàstiques van decidir fer-ho, els comerciants van aportar diners per la construcció i el rei Pere II, va donar el seu vistiplau.

Els comerciants posaven els diners i els obrers la feina, així que entre tots els habitants de Vilanova del Mar, van començar la construcció d’una Basílica feta amb pedra extreta de la muntanya de Montjuïc.

La primera pedra es va posar el 25 de març de 1329, hi ha dues plaques commemoratives del fet, una en català i l’altre en llatí, una a cada costat de la porta que dóna al carrer Santa Maria.

La Basílica es va inaugurar i consagrar pel Bisbe de Barcelona, Pere Planella, el dia de la Mare de Déu d’agost, el 15 d’agost de 1384.

Des del mateix moment de la seva construcció fins al dia d’avui, Santa Maria del Mar ha sofert molts ensurts, però sempre ha continuat en peu. Un any abans d’acabar les obres es va incendiar una bastida i les pedres van tenir danys importants, l’any 1428 Catalunya va patir un terratrèmol molt important que va causar danys en la Basílica fent caure la rosassa de la façana.

Durant el setge a Barcelona l’any 1714 també va patir importants danys, però el fet més greu que ha patit, va ser durant la Guerra Civil, el 19 de juliol de 1936 va començar un incendi que duraria 11 dies, pràcticament va quedar destruïda totalment, però sempre ha tornat a ser la Catedral del Mar.

Tags: La Catedral del Mar

Notícies semblants: