La tradició de dijous gras o llarder a Catalunya

Tradicionalment el dijous gras o llarder és el primer dia de Carnestoltes, encara que actualment moltes poblacions ho celebren el cap de setmana anterior.

A Catalunya se celebraven els tres dijous abans de la Quaresma, el primer era el Dijous dels Compares quan el que havia estat padrí aquell any li feia un regal a la padrina, el segon era el Dijous de les Comares quan era la padrina que li feia un regal al padrí i el tercer era el Dijous Gras o Llarder on es feien uns àpats molt copiosos per poder fer front als dies de Quaresma que vénen a continuació.

El menjar tradicional del dijous gras tenia com a protagonistes el porc i els ous, menjars prou greixosos per atipar-se bé abans del dimecres següent, el dimecres de Cendra que és quan comença la Quaresma.

Era típic i continua sent, menjar botifarra d’ou, truita de botifarra i de postres o per berenar coca de llardons.

Amb aquesta festa es donava per acabada una època de menjars rics en greixos que començava amb la matança del porc per Sant Martí l’11 de novembre i continuava amb les festes nadalenques. A la vida a pagès, quan arribava febrer el rebost ja estava prou buit, però encara quedaven llardons i botifarres.

Antigament aquesta festa se celebrava en l’àmbit familiar, però darrerament s’ha fet més popular, moltes poblacions fan menjars comunitaris o concursos de truites i els nens acostumen a anar d’excursió a menjar la truita i la botifarra a fora de l’escola.

Tags: Dijous gras

Notícies semblants: