CIUTATS

El català ja és llengua reconeguda a Sardenya (Itàlia)

Castelsardo – Un bonic poble medieval de Sardenya

Ja sabeu que a l’illa italiana de Sardenya hi ha una petita ciutat anomenada Alghero, a l’Alguer es parla català i els seus habitants li diuen Barceloneta, perquè els seus colonitzadors arribaven des de Barcelona.

La ciutat va ser fundada al segle XII per la família genovesa Dòria. Quan va esclatar la guerra entre Gènova i Venècia, la marina de la Corona d’Aragó va expulsar els genovesos de la ciutat i la van repoblar amb gent catalana, d’aquí que encara avui es mantingui la nostra llengua.

La colonització que va fer la Corona d’Aragó va durar fins a l’any 1720 en què Espanya va perdre el seu domini, passant a mans del Piamonte.

Ara fa un any que el govern de Sardenya va aprovar una llei de política lingüística regional en què oficialitza la llengua sarda i reconeix com a llengües oficials el català i altres que es parlen a l’illa.

Amb aquesta mesura el que pretén el govern regional és fomentar l’ús de les llengües minoritàries, garantir la seva transmissió i evitar la seva desaparició.

Així tant el català com el sard seran presents a les escoles, inclòs s’adoptarà el bilingüisme a l’administració i es preveuen ajudes econòmiques als mitjans de comunicació que faci ús d’elles.

D’aquesta manera el català no desapareixerà de l’Alguer.

 

L’Alguer – Sardenya
Un carrer de l’Alguer que ens recorda a l’antiga Barceloneta dels pescadors.
Tags: L'Alguer

Notícies semblants: