POBLES

Més de 300 Micropobles de Catalunya busquen nous habitants.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha través d’un equip d’investigació i amb la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat una plataforma informàtica per donar a conèixer les característiques i serveis disponibles dels quals disposen alguns dels micropobles de Catalunya que tenen menys de 500 habitants.

Amb aquesta plataforma el què es pretén donar informació a les persones interessades a anar a viure en aquests municipis i així evitat la seva despoblació, al mateix temps que serveix d’eina per l’administració del mateix municipi.

En el mapa dels micropobles trobarem els serveis dels quals disposa o manca cada poble, per exemple quan busquem el petit poblet de Campelles al Ripollès, entre altres serveis, ens diu que té CAP, però no té escola ni caixer automàtic.

Campelles

Catalunya té 336 micropobles representen un 35% del total de municipis que té Catalunya, però en ells tan sols viu un 2% de la població, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística de l’any 2016.

La plataforma anomenada Sistema d’Informació Geogràfica per a uns Micropobles Actius i Sostenibles, és de lliure accés i en ella podrem trobar com són aquests pobles, els recursos que tenen i quins serveis ofereixen.

El fet d’establir-se en un micropoble no és una cosa fàcil i molts cops acaba en fracàs per manca d’informació, com quins serveis té, quina oferta de feina poden trobar, mitjans de transport, etc. Disposar de tota aquesta informació pot ajudar a les persones o famílies a fer un pas tan important en la seva vida.

Llardecans

En el cas de Llardecans al Segrià, el mapa ens indica que sí que disposa d’escola i llar d’infants, però no té biblioteca ni piscina pública. A Llardecans hi ha una de la Farmàcia més antiga de Catalunya que s’ha conservat tal com funcionava, in situ, ja que la de Llívia va patir un trasllat de local.

Actualment la plataforma tècnicament ja està creada i en ella han col·laborat el 20% dels micropobles del nostre país, de 25 comarques diferents, però ara l’equip està treballant per implicar més municipis que vulguin participar en el projecte.

Aquest projecte forma part d’un altre, l’anomenatHamlets. Immigració i desenvolupament sostenible als Micropobles” que impulsa La Caixa amb col·laboració de l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) i que el seu principal objectiu és demostrar que la immigració internacional i interna pot contribuir favorablement a desenvolupament de molts micropobles.

Mapa amb informació dels micropobles de Catalunya

 

Tags: Micropobles

Notícies semblants: