53 anys Cantant Havaneres a Calella de Palafrugell – La seva petita història.

Aquest cap de setmana se celebrarà a Calella de Palafrugell la 53a Edició de la clàssica Cantada d’Havaneres.

L’origen de l’havanera el podem trobar a Cuba, de la seva capital La Habana agafa el seu nom. L’any 1898 Espanya perd una de les seves Colònies més preuades, Cuba, després d’una guerra que va durar 3 anys (1895-1898), L’Imperi en el qual segles abans mai es posava el sol, estava en decadència.

Molts catalans, bascos i valencians tenien famílies a Cuba, alguns perquè havien anat a fer fortuna a l’altre costat de l’oceà, altres perquè havien anat a lluitar a la guerra, el cas és que molts tenien algun parent a Cuba. La quarta part dels soldats que va enviar l’exèrcit espanyol a lluitar a Cuba eren catalans.

Amb la pèrdua de la guerra per part espanyola i la consegüent Independència de Cuba, molts d’aquells espanyols, entre ells els catalans van tornar al seu país i lògicament portaren costums cubans.

Durant la dominació de Cuba per part de l’Estat espanyol, les relacions comercials eren molt estretes i el rom, el sucre i el tabac eren molt preuats en el nostre país, però també vam importar part del folklore cubà, com l’Havanera.

A Cuba aquesta classe de música eren simplement cançons, va ser quan van arribar aquí que les van batejar com havaneres en honor a la capital d’on venien, La Habana.

Amb la pèrdua de la colònia, es va popularitzar molt la cantada d’havaneres, era un fet nostàlgic per recordar la gent que s’havia quedat a l’altra banda de l’Atlàntic, per haver perdut la colònia, per haver deixat un amor allà o per recordar la guerra, de tots aquests temes es parlava en les havaneres.

Amb el pas del temps es van començar a fer molt populars les cantades d’havaneres en els bars o tavernes dels pobles mariners, com a Calella de Palafrugell, també eren molt típiques en altres indrets com a San Vicente de la Barquera en Cantàbria o Torrevieja en Alacant.

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell tal com la coneixem avui en dia, té el seu origen l’any 1966 quan un grup de cantautors es van reunir a la Taverna de Can Batlle, on acostumaven a anar els pescadors del poble i van començar a cantar. La iniciativa va sorgir de Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot, i va coincidir amb la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el segon recopilatori d’havaneres que es publicava a Catalunya.

Primeres Cantades d’Havaneres a Calella de Palafrugell

L’experiència va agradar i l’any següent la van repetir, però de manera més organitzada i no es va fer a la taverna, es va fer a la platja. Així van continuar cada any fins al 1969, quan l’Associació d’Amics de Calella va decidir traslladar la cantada a la platja de Port Bo, lloc on encara es fa avui en dia.

A Calella de Palafrugell actualment queden dues tavernes que recorden com van començar les cantades d’havaneres de forma improvisada als seus locals, són Can Batlle on es va fer la primera cantada i que després d’uns anys tancada, l’any 2008 va tornar a obrir i La Bella Lola, una taverna de l’any 1939 on encara podem sentir havaneres prenent un bon rom cremat a la seva terrassa.

La tradició continua i actualment és un dels grans actes que es fan a Catalunya durant l’any. Cada any, el primer dissabte de juliol se celebra la Cantada d’Havaneres de Calella amb un altre ritual molt popular, el rom cremat. La gent es reuneix a la platja, a les tavernes, a petites embarcacions o per televisió per escoltar una bona havanera acompanyada d’un rom cremat.

Programa de la 53a Edició de la Cantada d’Havaneres de Calella – 6 de Juliol 2019

Divendres 5 de juliol de 2019 – 19.00 hores al local de l’AVAC

Taula Rodona “La Cantada de Calella. Passat, present i futur” organitzada per la Fundació Ernest Morató i l’Associació de Veïns i Amics de Calella.

Dissabte 6 de juliol de 2019

Mercat d’artesans a la tarda/nit al Passeig del Canadell i C. de Francesc Estrabau.

Cantada d’Havaneres a les 22.25 h a la plaça del Port Bo, amb l’actuació de:

Arjau – Palafrugell
Neus Mar – Palafrugell
Port Bo – Palafrugell
Son de l’Havana – Barcelona

Pantalles gegants per seguir la Cantada en directe a:

Platja del Canadell – Calella
Platja del Port Pelegrí – Calella
Platja Nova – Palafrugell
Platja de Llafranc

A partir de les 00.30 h – Concerts a les tavernes de Calella de Palafrugell

Diumenge 7 de juliol 2019 – Festival Ítaca

21.30 h a la plaça del Port Bo – Concert de Diego el Cigala – Gira 15 anys “Lágrimas Negras

I si voleu acompanyar la nit amb un Rom Cremat, aquí teniu el secret per fer-ho bé.

Tags: 53a Cantada Havaneres

Notícies semblants: