NATURA

El primer linx que neix al Pirineu des de fa més de 100 anys

El passat 28 de maig va néixer al Pallars Sobirà un linx d’una espècie autòctona, el linx boreal o europeu, que es va extingir de la zona pirenaica a principis del segle passat. A diferència del linx ibèric, el linx boreal és una mica més gran.

Els pares del petit Linx, que encara no té nom, a l’espera que els nens de les escoles properes decideixen com el bategen, són la Lu i l’Ui, dos linxs que van arribar al Centre de MónNatura Pirineus l’any 2008, procedents d’un zoològic de Galícia. 

El petit linx ha nascut al centre que MónNatura té al municipi de Son, un petit poble de lAlt Àneu al Pallars Sobirà. Hauria estat millor que naixés en llibertat, però de moment ja és un primer pas per anar recuperant aquesta espècie autòctona del Pirineu.

MónNatura Pirineus és un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, un centre d’educació ambiental i interpretació de la natura en els Pirineus i recuperació de la seva fauna.

Reintroduir el linx boreal o europeu al Pirineu no és una prioritat en aquests moments, sobretot per la polèmica que va haver-hi amb l’ós Goiat per part dels ramaders de la zona, ara tenen por que el linx també ataqui al bestiar.

El linx no acostuma a atacar ramats, passa més desapercebut i en canvi sí que seria beneficiós pel reequilibri del medi natural, actualment al Pirineu hi ha molts herbívors que no tenen cap predador que signifiqui un perill per ells, més que l’ós bru  El linx seria un bon sistema per controlar la superpoblació d’aquestes espècies, com les daines, els cabirols, les llebres o d’altres petits carnívors que representen una amenaça pel gall fer.

Esperem que aviat els nens decideixin quin nom posar-li al petit linx, que no se separa ni un moment de la seva mare.

Tags: Linx, Pirineu

Notícies semblants: