CIUTATS

Sabíeu que el Park Güell té un parc germà en plena Toscana italiana?

Jardí del Tarot – Capalbio -La Toscana

Tothom que visita el Park Güell es queda meravellat de la gran obra que va fer Antoni Gaudí en la Muntanya Pelada, coneguda així a principis del segle XX per ser una muntanya sense arbres i que no és un altre que el superpoblat avui en dia, cim del Carmel de Barcelona.

La Muntanya Pelada era una zona d’esbarjo pels habitants de la Barcelona de principis del segle passat, segur que no era per fugir de la contaminació, però les coses no canvien tant com ens sembla, també els agradava anar a passar el diumenge als afores de la ciutat.

I això és el que pretenia Eusebi Güell, fer una urbanització al cim del Carmel com les que havia vist a la Gran Bretanya, grans cases residencials envoltades d’un parc, d’aquí la toponímia del Park Güell escrit amb K, malgrat el que molts avui en dia volen afirmar que va ser perquè tant Eusebi Güell com Gaudí eren molt nacionalistes catalans i fugien d’escriure “parque” en castellà, sembla que tan sols va ser perquè la idea partia del Regne Unit.

Park Güell – Barcelona

L’any 1955 Catherine MarieAgnes Fal de Saint Phalle, escultora i pintora francesa més coneguda per Niki de Saint Phalle, va visitar el Park Güell i des d’aquell moment va saber que algun dia hauria de plasmar tot el que havia vist de Gaudí en alguna de les seves obres.

No era tan fàcil dur-ho a terme i menys on volia fer-ho, una dona escultora en ple segle XX pretenia fer un jardí ple d’escultures en el cor de la Toscana italiana, en el petit poble de Capalbio, però decidida, sense ajudes i autofinançant-se, va començar a treballar l’any 1978 i vint anys més tard ho va fer realitat.

Jardi del Tarot – Capalbio – La Toscana

Amb 43 anys Niki de Saint Phalle, l’any 1998 va veure acabada la seva obra, el Jardí del Tarot, un parc d’escultures monumentals que representen els 22 arcans majors de les cartes del tarot, però que en tot moment ens recorden l’estil Gaudí i el Park Güell.

La vida de Niki de Saint Phalle, no va ser gens fàcil, filla de dos banquers nord-americans que van emigrar a França després del crac del 1929, la mare sempre li recordava la seva maternitat no desitjada i el seu para va cometre abusos sexuals amb ella. Una noia amb problemes des de la seva infància fins que va ser diagnosticada d’esquizofrènia, potser de tot això ha sortit la seva gran obra.

Niki de Saint Phalle va morir a Califòrnia el 21 de maig del 2002, després de fer realitat el seu somni de joventut inspirat en Gaudí i el Park Güell, el Jardí del Tarot.

Galeria de Fotos del Jardí del Tarot a la Toscana

Tags: La Toscana, Parc güell

Notícies semblants: