Avui fa 83 que el govern franquista va afusellar al President Lluís Companys

Molts cops la vida ens presenta tristes casualitats, el 14 d’octubre de 2019 el Tribunal Suprem va fer pública la Sentència del Procés i el 14 d’octubre de 1940 el Consell de Guerra franquista va condemnar a mort al President Lluís Companys i Jover, que seria afusellat l’endemà, avui fa 81 anys en el fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc.

Lluís Companys i Jover (1882-1940), President d’Esquerra Republicana de Catalunya i President de la Generalitat de Catalunya fins al seu afusellament. La dictadura franquista va obligar a molts militants d’ERC a exiliar-se, altres van morir a la guerra o més de 700 van ser executats, molts d’ells alcaldes de les nostres ciutats i pobles.

El 6 d’octubre de 1934 des del balcó del Palau de la Generalitat, Lluís Companys fa la Proclamació de l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola, fet que ocasiona l’empresonament dels membres del govern de Companys i la suspensió de l’Estatut de Núria.

Lluís Companys durant la Proclamació de l’Estat Català

Companys, va ser empresonat en un vaixell fondejat al port de Barcelona, tres mesos més tard va ser traslladat a una presó madrilenya per ser jutjat pel Tribunal de Garanties Constitucionals. El President i tot el seu govern van ser condemnats a 30 anys de reclusió i inhabilitació absoluta per un delicte de rebel·lió. 

Companys i dos dels seus consellers van ser traslladats al Penal del Puerto de Santa María (Cadis) a 1.108 km de distància de Barcelona, la resta de consellers van ser portats a Cartagena.

Companys i el seu govern, empresonats.

L’any 1936, després de guanyar les eleccions el Frente Popular i durant la presidència d’Azaña, el poble organitza manifestacions demanant la Llibertat dels Presos Polítics, fins que el 21 de febrer es decreta una amnistia i Lluís Companys i tot el seu govern, són alliberats.

La Generalitat de Catalunya és restaurada, però aviat comença la Guerra Civil (1936-1939). A finals de la guerra quan Catalunya és derrotada, Companys com molts altres catalans comencen el seu periple cap a l’exili. 

Companys surt de Barcelona el 26 de gener de 1936, cap a Figueres per traspassar la frontera cap a França, després de passar per Perpignan va acabar a París, on reorganitzen el govern de la Generalitat a l’exili.

El mes d’agost de 1940, un cop França és derrotada per les tropes alemanyes en la Segona Guerra Mundial, les autoritats espanyoles es desplacen fins a França per demanar a les autoritats alemanyes la captura i entrega dels refugiats republicans, entre ells Lluís Companys, que és detingut per la Gestapo el 13 d’agost i entregat a les autoritats franquistes el 29 d’agost de 1940.

Fitxa policial de Lluís Companys

Passant per la frontera d’Irun, és traslladat a Madrid i més tard a la presó del Castell de Montjuïc, on va ser jutjat, condemnat i afusellat el 15 d’octubre de 1940. 

Més de 78 anys hem hagut d’esperar que un govern de l’anomenada democràcia espanyola, condemnés el judici sumaríssim al qual es va sotmetre al President Companys i fos restaurada la seva honorabilitat. Va ser l’any passat en la legislatura presidida per Pedro Sánchez.

Molts paral·lelismes hi ha en la història de Lluís Companys i els fets actuals, potser l’única diferència és que per sort, la pena de mort està abolida a l’Estat espanyol.

En homenatge al President afusellat pel franquisme, cada 15 d’octubre de matinada, les autoritats de la Generalitat i partits polítics acostumen a fer una Marxa de torxes fins al fossar de Santa Eulàlia al Castell de Montjuïc, on un escamot de l’exèrcit franquista el va afusellar. Els darrers anys les torxes han estat substituïdes per clavells, a iniciativa d’ERC.

Ofrena a Lluís Companys 15.10.2019

Amb aquest afusellament, Lluís Companys que abans de morir va demanar descalçar-se per trepitjar per últim cop la terra catalana, es va convertir en l’únic President de les democràcies europees que ha estat afusellat.

Tags: Lluís Companys

Notícies semblants: