Avui 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer

Des de l’any 1994 cada 21 de setembre es commemora a tot el món el Dia Mundial de l’Alzheimer, Proclamat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).  Una terrible malaltia que cada dia afecta a més famílies, la malaltia que no tan sols la pateix el malalt sinó també totes les persones que l’envolten. Des de l’any 2012 l’organització Alzheimer’s Disease International (ADI) va decidir ampliar aquest dia a tot el mes de setembre, celebrant el Mes Mundial de l’Alzheimer.

Deu al seu nom al doctor Alois Alzheimer (1864-1915), un psiquiatre i neuròleg alemany que l’any 1901 va identificar per primer cop els símptomes d’aquesta malaltia a la qual anys més tard se li va donar el seu nom.

Abans que entrés en les nostres vides la Covid-19, es considerava l’Alzheimer com la nova epidèmia del segle XXI, aquesta malaltia degenerativa que afecta principalment a les persones grans i que fa que no siguin capaces de recordar les coses més bàsiques, acabant amb un procés degeneratiu físic i sense reconèixer als seus familiars més propers. No sabem que passa pel cap dels malalts, però segurament el no poder recordar fa que no sigui tan greu per a ells com pels seus familiars. És molt dur que un pare/mare o espòs/esposa no et reconegui.

L’Alzheimer és una malaltia de moment incurable que va degenerant les cèl·lules nervioses del cervell, disminuint la seva activitat i que es manifesta en els malalts amb un deteriorament cognitiu que provoca dificultats per parlar, per orientar-se i per resoldre les petites activitats diàries com cordar-se les sabates, agafar una forquilla o recordar on són les coses. No existeix un tractament per curar la malaltia, però sí per frenar-la o endarrerir-la i així aconseguir una millor qualitat de vida.

Com hem dit l’Alzheimer no tan sols afecta el malalt, també s’ha de tenir cura dels seus cuidadors que amb la progressió de la malaltia cada dia es fan més necessaris. Són 24 hores al dia que s’ha d’estar pendent d’aquests pacients, fins i tot a la nit, perquè no sabem si s’aixecaran pensant que han d’anar a treballar i marxaran de casa sense saber on van i després no saber tornar.

Encara que no se saben les causes exactes que originen aquesta malaltia, el que si saben els experts és que uns hàbits saludables, podrien reduir la presència de l’Alzheimer en moltes persones.

💢 Reduir el consum de grasses saturades.
💢 Consumir verdures, fruites i llegums amb regularitat.
💢 Aportar al nostre organisme vitamina E que actua com antioxidant.
💢 Aportar al nostre organisme vitamina B12 que ajuda a mantenir la salut de les neurones.
💢 Evitar els multivitamínics amb ferro i coure.
💢 No cuinar i guardar aliments en olles i paelles d’alumini.
💢 Fer exercicis físics i mentals assíduament.

També et pot interessar:

Parlar dues llengües de forma habitual pot ser un sistema de prevenció de l’Alzheimer (18.09.2020)

Obre a Barcelona el primer centre per tractar l’Alzheimer amb un procediment pioner creat per Grifols (20.05.2021)

Tags: Alzheimer, Dia Mundial

Notícies semblants: