Valls dona el tret de sortida a la temporada amb la Gran Festa de la Calçotada

Valls dona el tret de sortida a la temporada amb la Gran Festa de la Calçotada

Avui 23 de gener Valls acollirà la 40a edició de la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme. Aquest any aquesta gran festa tan tradicional del nostre país estarà marcada per la pandèmia amb les mesures restrictives que tenim actualment.

Ara que comença la temporada de Calçots, coneixerem el seu origen, la tradició d’aquesta delícia de la gastronomia catalana i alguna recepta de com cuinar-los.

El Calçot és una ceba blanca que es conrea des del novembre fins a l’abril. El seu nom prové de la forma en què es fa el cultiu, primer es planta la llavor i quan germina s’arrenquen els planters i es guarden fins al moment de plantar-los. Un cop plantats, a mesura que van creixent els brots es calcen, és a dir es van tapant amb terra amb el qual s’aconsegueix una ceba més blanca.

Aquest procés es repeteix dos o tres cops durant el cultiu perquè la ceba s’hagi d’estirar buscant la llum i així es faci més llarga i blanca. Segons la reglamentació d’Indicació Geogràfica Protegida, la llargada ha d’estar entre 15 i 25 cm.

L’origen del Calçot l’hem de buscar a l’Orient Mitjà, però ja de molt antic les cultures mediterrànies coneixien els Calçots. En una excavació feta a Hongria van trobar una pintura del segle III amb la reproducció d’un home menjant calçots, als que els romans denominaven “porrus capitatus” i que menjaven amb el mateix ritual que fem nosaltres ara, amb la mà alçada, un bol amb la salsa i ficant-se el calçot a la boca.

Si busquem l’origen de la tradició de menjar Calçots al nostre país, hem d’anar a la zona de Valls. Diuen que tot va començar amb un camperol d’aquells indrets, conegut per Xat de Benaiges, que a finals del segle XIX se li van cremar uns brots de calçots i per aprofitar-los els va pelar i se’ls va menjar, descobrint que tenien un gust molt més suau i dolç que una ceba normal. Diuen que també va ser ell el que va crear l’autèntica salsa per acompanyar els Calçots, la Salvitxada.

Actualment trobem Calçots a la majoria de supermercats i botigues de Catalunya, fins i tot han traspassat les nostres fronteres i s’han fet molt populars a països com Portugal, però si volem gaudir d’una bona Calçotada i de la Festa que es fa entorn d’aquesta ceba meravellosa, haurem d’anar al bressol del Calçot, a Valls, que any rere any fa el tret de sortida a la Temporada del Calçot.

Calçotada de Valls

El moment àlgid dels calçots arriba amb la Festa de la Calçotada de Valls que acostuma a celebrar-se l’últim diumenge de gener. En ella es fa el Concurs de menjar calçots, es tria el millor productor i la millor salsa d’acompanyament.

El calçot de Valls té l’acreditació d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), distintiu de qualitat reconegut per la Unió Europea.

Diferents formes de fer els Calçots (Cliqueu a la imatge per veure la recepta)

La forma tradicional de fer-los i sens dubte com estan més bons són fets al foc, amb flama, no amb brasa i amb llenya de sarment (branques de les vinyes).

Si no tenim una barbacoa o llar de foc, també els podem fer al forn.

I fins i tot podem fer Hamburgueses de Calçots

Actualment a moltes botigues podem trobar Botifarra de Calçots i també podem fer un arròs, o en tempura.

Tags: Calçots

Notícies semblants: