FESTES

Qui era Santa Tecla, patrona de Tarragona que aquesta setmana celebra la seva Festa Major?

Santa Tecla i Sant Pau

El 23 de setembre la ciutat de Tarragona celebra la seva Festa Major en honor a Santa Tecla.  Tecla d’Icònium va ser una jove màrtir del segle I que ho va abandonar tot per seguir a Sant Pau en les seves peregrinacions, encara que en el nou testament no es fa cap referència a ella.

Icònium és una ciutat de l’actual Turquia, que en el segle I va ser visitada per Pau de Tarso en un dels seus viatges de pelegrinatge l’any 48 aC. Allà va conèixer a una jove de família rica que estava promesa amb Tamiris.

Tecla quan va veure a Pau va quedar tan meravellada per les seves paraules sobre la resurrecció i el valor de la virginitat que va decidir abandonar-ho tot i seguir a Pau en els seus pelegrinatges. Tamiris va denunciar a Sant Pau i aquest va ser empresonat. 

Quan Tecla es va assabentar, va repartir totes les seves joies entre els pobres i algunes d’elles les va utilitzar per subornar als carcellers i poder alliberar a Sant Pau. Des de llavors tots dos viatjaven junts arreu del món, difonen les paraules de Jesús.

Durant un dels seus viatges van visitar Tarragona, anys més tard va continuar el seu pelegrinatge ella sola, perseguida pels enemics del cristianisme i sotmesa a terribles tortures, com llençar-la a un fossar amb rèptils verinosos que no li van fer res, la varen lligar a dos bous perquè l’arrosseguessin, però els animals van perdre la força, la van col·locar damunt una pira de foc i es van cremar els seus botxins i al final la van llançar a una gàbia amb lleons i aquests van llepar les seves ferides i va sanar. Tecla sempre sobrevivia a les tortures dels enemics del cristianisme.

Catedral de Tarragona

Els seus botxins es van cansar i la van deixar marxar. Va viure en una cova durant 72 anys dedicada a l’oració. Quan van enviar uns soldats per violar-la, va aconseguir alliberar-se gràcies a un terratrèmol que va esfondrar la cova deixant un dels seus braços al descobert.

Els seus adeptes van recollir el braç i el van enterrar a Armènia. Les relíquies del braç de Santa Tecla, van ser donades pel rei Oshin d’Armènia al rei Jaume el Just i van arribar a Barcelona l’any 1320 per dipositar-les al Monestir de Sant Cugat, però tres anys més tard van ser traslladades a Tarragona.

L’any 1321 quan van arribar les relíquies de Santa Tecla a Tarragona, van ser portades en solemne processó fins a la catedral i des de llavors el 23 de setembre se celebren les Festes de Santa Tecla a Tarragona. També és la patrona de Sitges que aquests dies celebra la seva Festa Major Petita.

Durant la guerra del francès (1808-1814) va desaparèixer el braç que reposava a Tarragona, el Monestir de Sant Cugat va donar l’altre braç a la catedral de Tarragona, però al segle XIX durant unes obres de rehabilitació d’una casa a Tarragona es van trobar restes d’un braç humà que un cop analitzades es va comprovar que era el braç de Santa Tecla que havia desaparegut. Ara els dos braços de Santa Tecla, que va morir verge i màrtir, reposen a Tarragona.

Programa Festes de Santa Tecla 2023

Tags: Santa Tecla, Tarragona

Notícies semblants: