16 d’octubre – Dia Mundial del Pa

Cada any el 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Pa, un dia dedicat a un dels productes més tradicionals i que es consumeix arreu del món. El pa és un dels aliments més antics que existeix, ja les antigues cultures gaudien d’un bon pa elaborat a partir del blat.

Els egipcis van ser els que van descobrir que deixant fermentar la farina el pa tenia molt millor sabor, havien descobert el llevat, la massa mare que avui utilitzem per fer un bon pa. Els grecs van ser els que van afegir nous ingredients, com mel o nous i els romans van aportar noves tècniques com les màquines per pastar, creant així el primer col·legi de forners.

Avui en dia el pa s’ha convertit en un producte imprescindible en les nostres taules, un producte que podem aconseguir a baix cost i amb un alt valor nutritiu. Encara queden autèntics forners que fan un pa exquisit de forma tradicional, com es feia en segles passats amb els forns de llenya, però la gran part del que es consumeix en l’actualitat és el procedent de les grans indústries panificadores que es ven a un preu relativament econòmic.

Cada país, cada regió o cada comarca té les seves particularitats a l’hora de fer el pa, però sempre partint de quatre elements bàsics: farina, llevat, aigua i sal, a partir d’aquí podem afegir mantega, oli, fruits secs, alls i tot el que se’ns acudeixi, el pa és un element que accepta tota mena d’ingredients, com si volem fer un pa amb la xocolata integrada dins.

Per celebrar el Dia Mundial del Pa us convidem que feu el vostre pa a casa i per això us deixem algunes receptes de com fer un bon pa a casa:

Trenes de pa

Pa integral amb llavors de sèsam

I un cop fet el pa que millor que una bona torrada de pa amb oli o un pa xopat amb vi com feien els nostres avis.

I

Tags: Dia Mundial del Pa

Notícies semblants: