El Trinxat de Cerdanya, la seva història i com fer-lo


20
20 points

El Trinxat de Cerdanya és el plat més típic d’aquesta comarca pirinenca. Un plat que es remunta al segle XV quan la Cerdanya es dedicava exclusivament a l’agricultura i la ramaderia, encara no coneixien els pixapins i la massificació que pateix actualment els caps de setmana.

La Cerdanya a l’hivern quedava mesos aïllada per la neu i havien de subsistir amb els productes que els proporcionava la terra i la ramaderia. El Trinxat és un plat senzill i econòmic, encara que avui en dia ens poden arribar a cobrar 30 € per un plat de Trinxat en un bon restaurant de Cerdanya.

Amb tan sols quatre ingredients, col, patata, cansalada viada i alls, sis si afegim la sal i l’oli, podem fer un bon Trinxat. A més és un plat que es conserva bé durant dies i els pastors i pagesos se’l podien portar quan anaven a pasturar o als camps de cultiu. Ara a la Cerdanya ja no veiem tants ramats ni camps de cultiu, els temps han canviat, ara veiem moltes cases de segones residències i poques vaques i ovelles.

Diuen que el gran secret del Trinxat és perquè està fet amb les cols de la Cerdanya, “Cols tocades pel fred”, aquelles que collim durant l’hivern i que estan sotmeses a les baixes temperatures, la rosada i la neu de la comarca.

RECEPTA DEL TRINXAT DE CERDANYA

Ingredients:

  • Una col verda d’hivern tocada pel fred
  • 1 kg. de patates o trumfes com es diuen a la Cerdanya
  • 4 trossos de cansalada viada
  • 4 dents d’all
  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació:

Posem al foc una olla amb aigua i quan comenci a bullir afegim la sal, les fulles de la col i les patates mal tallades. Deixem bullir uns 25 minuts.

Un cop les patates i la col siguin cuites ho escorrem i ho tornem a l’olla. Amb l’ajuda d’una escumadora ho anem aixafant tot, així ho feien les nostres àvies de la Cerdanya, ara en lloc d’una escumadora acostumem a aixafar amb una forquilla, mai amb un passapuré, ja que ens quedaria massa fi.

En una paella amb una mica d’oli, fregim els talls de cansalada fins que ens quedi daurada i quan traiem la cansalada aprofitem el mateix oli per fregir els alls tallats petits o a làmines.

Un cop fets els alls els aboquem amb l’oli a l’olla on tenim el trinxat i remenem perquè vagi agafant el gust de la cansalada i els alls.

Servir calent amb els trossos de cansalada enrossida pel damunt.

Avui en dia es fan moltes classes de trinxat i un dels que està tenint molt èxit darrerament és el de bolets.

Recepta de Cuina, Com es fa – Trinxat de bolets de temporada i botifarra de perol


T'agrada? Compartiex-ho!

20
20 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
43
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
8
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
3
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

2 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

  1. Com diu el cuiner Abraham Simon, no pot ser del segle XV per que la patata encara no havia arribat a aquelles contrades, fins el segle XVIII no es comença a conrear, i segon, no és exclusiu de la Cerdanya, a altres contrades es fa, a Andorra és típica també, per exemple