Els 10 edificis més alts de Catalunya

Sens dubte Barcelona és la ciutat que allotja els edificis més alts de Catalunya, però respectant una creença popular que indica que cap d’ells pot ser més alt que la Muntanya de Déu, com Antoni Gaudí nomenava a la muntanya de Montjuïc que té una altitud de 177 metres sobre el nivell del mar.

El gran boom de la construcció de gratacels va començar amb la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 i la construcció de la Vila Olímpica. En ella trobem els dos edificis més alts de la ciutat, tots dos amb la mateixa alçada. Ubicats a la Vila Olímpica de Barcelona, just a l’entrada del Port Olímpic. Fins aquell moment aquest honor el tenia l’edifici Colón construït l’any 1970.

1. Hotel Arts – Amb 154 metres i 44 plantes és l’edifici més alt de Catalunya. Construït a principis dels anys noranta per l’arquitecte estatunidenc d’origen colombià, Bruce Graham. Es va inaugurar l’any 1994 com Hotel Arts Barcelona. Conjuntament amb la torre Mapfre formen la icona de l’skyline de Barcelona.

✅ 2. Torre Mapfre – Amb 154 metres i 40 plantes. Conjuntament amb l’Hotel Arts conformen els dos edificis més alts de la ciutat, ja que tenen la mateixa altura. Construïda pel grup SOM, un estudi d’arquitectura de Chicago, amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, va rebre el nom del seu propietari, l’asseguradora Mapfre, encara que amb el pas del temps allotja les oficines d’altres empreses.

Hotel Arts, Torre Mapfre i el Peix d’Or

Les dues torres més altes de la ciutat es complementen amb una gran escultura, el Peix d’Or, obra de Frank Gehry, de 56 metres de llarg i 35 d’alçada. El Peix d’Or que sembla surar sobre les aigües del Mediterrani, reflecteix el sol en les seves escates daurades formant una imatge espectacular en els dies assolellats.

✅ 3. Torre Glòries més coneguda com a Torre Agbar – Amb 144 metres i 33 plantes. Ubicada a l’avinguda Diagonal, al costat de la plaça de les Glòries. Es va inaugurar l’any 2005 i deu el seu nom per allotjar durant els primers anys la seu d’Aigües de Barcelona. El disseny tan peculiar que té va ser obra de Jean Nouvel i Fermín Vázquez que van voler plasmar en ell dos grans símbols de Catalunya, la Sagrada Família de Gaudí i la muntanya de Montserrat.

Torre Glòries o Torre Agbar

✅ 4. Melia Barcelona Sky – Amb 115 metres i 31 plantes. Obra de l’arquitecte francès, Dominique Perrault, construït a finals del 2007 en la confluència de l’avinguda Diagonal i el carrer de Pere IV, al barri de Poblenou, just al costat del Centre Internacional de Convencions. És el segon hotel més alt de la ciutat, darrere l’Hotel Arts.

Al fons l’Hotel Melia Barcelona Sky

✅ 5. Hotel Porta Fira – Amb 113 metres i 26 plantes. L’Hospitalet de Llobregat és l’altra ciutat catalana que allotja alguns dels edificis més alts de Catalunya. L’Hotel Porta Fira, obra de l’arquitecte japonès Toyo Ito està situat a la Gran Via davant la Fira. Pel seu disseny avantguardista, simulant una flor de lotus va guanyar el Premi Emporis al Millor Gratacels del 2010.

Hotel Porta Fira i Torre Realia BCN

✅ 6. Torre Realia BCN – Amb 112 metres i 24 plantes. També ubicada a l’Hospitalet de Llobregat, a tocar de l’Hotel Porta Fira, tots dos formen les Torres Fira, les dues grans icones del districte de negocis de Gran Via-Sud – Plaça d’Europa. Obra de Toyo Ito en col·laboració amb el gabinet d’arquitectura català b720 de Fermín Vázquez es va acabar l’any 2009 i es destina a oficines.

✅ 7. Edifici Colom – Amb 110 metres i 28 plantes. També conegut com la Torre de Drassanes, construït l’any 1970, obra del taller d’arquitectes Anglada, Gelabert i Ribas, va ser durant més de vint anys l’edifici més alt de Barcelona. La seva construcció va obrir certa polèmica a la ciutat pel lloc on el van ubicar, just a les Drassanes de Barcelona fent ombra a l’estàtua de Colom.

Torre Colom o Drassanes

✅ 8. Diagonal Zero Zero – Amb 110 metres i 25 plantes. Dissenyat per Emba Estudi Massip-Bosch arquitectes de Barcelona, s’ubica a l’avinguda Diagonal en el districte 22@, és la seu corporativa del Grup Telefònica a Catalunya.

✅ 9. Hotel Barcelona Princess – Amb 109 metres i 26 plantes. Obra de l’arquitecte Óscar Tusquets va ser construït entre el 2000 i el 2004 amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures que es va celebrar a la Ciutat Comtal l’any 2004. Està format per dues torres de planta triangular, una de 23 plantes i l’altre de 26 unides per un espectacular pont de vidre.

Hotel Barcelona Princess – Foto: Hotel Princess

✅ 10. Torre Puig – Amb 109 metres i 22 plantes. Ubicada a la plaça d’Europa a l’Hospitalet de Llobregat va ser inaugurada l’any 2013. El disseny va ser de Rafael Moneo en associació amb Lucho Marcial i GCA Arquitectos i el seu destí sempre ha estat allotjar oficines.

Torre Puig – Foto: Rafael Moneo Arquitecto

De moment aquest són els 10 edificis més alts de Barcelona i de Catalunya, però en quant la Torre de Jesús de la Sagrada Família estigui acabada, el temple més visitat del món es convertirà en l’edifici més alt de Catalunya i l’església més alta del món, sense sobrepassar els 177 metres que té la Muntanya de Déu.

Tags: Edificis més alts

Notícies semblants: