Història de la Rambla de Barcelona. Per què té cinc trams diferenciats?

Foto: Ajuntament de Barcelona

Antigament, la Rambla de Barcelona era una simple riera per on baixaven les aigües de les muntanyes cap al mar, per això es coneixia com la Riera de Collserola, de Sant Gervasi o la Riera d’en Malla, fins que es va construir la muralla del Raval al segle XV i la riera es va desviar.

Aquella claveguera que passava pel mig de la ciutat es va convertir en un gran passeig d’1,3 km de longitud que connecta la plaça Catalunya amb el port i que avui en dia és un dels carrers més transitats de la ciutat. Amb la desaparició de la riera es van començar a construir convents, en especial al costat del Raval, convents que van desaparèixer amb els Motins anticlericals de 1835, una revolta contra les diferents ordes religiosos de l’època.

Al segle XIX quan la ciutat va enderrocar les muralles es va construir un gran passeig i en el lloc on hi havia els convents cremats es van construir diferents equipaments i espais públics per a la ciutat, com el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de la Boqueria o la plaça Reial. La Font de Canaletes es va inaugurar l’any 1860 i també es va iniciar la venda de flors en el passeig, curiosament era l’únic lloc de la ciutat on es podien comprar flors en aquell moment.

Llavors la Rambla de Barcelona, també coneguda com les Rambles va quedar dividida en cinc trams diferenciats:

🔶 Rambla de Canaletes: El primer tram sortint de la plaça Catalunya rep el nom de la font més famosa de la ciutat i seu de les victòries del Barça. Diuen que vi beu la seva aigua, sempre torna a Barcelona.

🔶 Rambla dels Estudis: Anomenada així perquè antigament hi havia una de les primeres universitats de Barcelona, l’Estudi General o Universitat, que fou tancada quan Felip V va suprimir les universitats catalanes en el segle XVIII. En aquest tram, també conegut com el dels ocellaires per les parades de venda d’animals desaparegudes amb l’entrada d’aquest segle XXI, trobem el Palau de la Virreina d’estil barroc.

🔶 Rambla de les Flors: Per les parades de flors que fa més de cent setanta anys que engalanen la Rambla.

Foto: Ajuntament de Barcelona

🔶 Rambla dels Caputxins: Rep el nom pel convent dels frares caputxins que hi havia. Al principi d’aquest tram trobem el Mercat de la Boqueria i més avall el Liceu, el Palau Güell i l’entrada a la plaça Reial.

🔶 Ramla de Santa Mònica: La zona més baixa de la Rambla, zona de bars i restaurants que a principis del segle passat també acollia els cabarets de la ciutat juntament amb l’avinguda del Paral·lel. Actualment, és el lloc on s’ubiquen els dibuixants o pintors i es fan mercats d’artesania.

En els darrers tres segles molt ha canviat la fisonomia del carrer més conegut de Barcelona, avui dia força criticat per la inseguretat ciutadana, drogues i aldarulls, però sens dubte l’episodi més cruel que ha viscut aquest emblemàtic passeig en els darrers anys, va ser l’atemptat del 17 d’agost del 2017 en el que van morir 15 persones.

També us pot interessar 👇

Un Drac i un paraigua vigilen l’edifici de la Rambla, 82 de Barcelona.

Tags: Barcelona, Rambla

Notícies semblants: