Història de l’Aplec del Caragol de Lleida que aquest any arriba amb més colles que mai.


La història de l’Aplec del Caragol de Lleida es remunta a l’any 80 per impuls del regidor d’UCD José Luis González, que va decidir organitzar una caragolada popular al xoperal de Cappont, un concurs gastronòmic i un dinar col·lectiu a la vora del riu Segre. En aquella primera edició van participar 12 colles amb unes 300 persones, van rebre la visita d’unes 4.000 persones i es va crear l’Ordre del Caragol amb la seva colla que es considera la colla mare de l’Aplec.

Des de llavors cada any a finals del mes de maig, Lleida organitza l’Aplec del Caragol, que ja s’ha convertit en una de les festes populars més importants de Catalunya i que atrau milers de visitants. Aquest any es farà el primer cap de setmana de juny, per tal de no coincidir amb les eleccions municipals. La ribera del Segre i els Camps Elisis s’omplen de gent per gaudir d’aquesta festa al voltant del caragol.

Enguany arriba a la seva 42 edició amb més colles que mai, en total participaran 115 colles formades per 14.500 persones. Per tal d’acollir a tanta gent, s’ha habilitat un nou espai de 4.450 m² al recinte dels Camps Elisis, cosa que la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll) feia anys que reivindicava.

A causa de la sequera que estem patint aquest any, s’ha reduït la quantitat de caragols autòctons i han hagut de recórrer a portar caragols d’altres parts de l’Estat o fins i tot de l’estranger. Malgrat això, s’estima que en els tres dies que dura l’aplec, es consumiran unes 14 tones de caragols.

Els actes centrals de l’Aplec del Caragol de Lleida d’aquest any se celebraran els dies 2, 3 i 4 de juny, però durant tota la setmana anterior es fan actes, exposicions, activitats, cercaviles, espectacles infantils, etc. A causa de la sequera, l’organització ha demanat a les colles que facin un consum responsable de l’aigua, evitant inflables infantils amb aigua o que no es muntin piscines dins els seus recintes.

Aquest any el Caragolasso, espectacle de pirotècnia que dona el tret de sortida a la festa, tindrà la presència del jugador de futbol Bojan Kirkc i es gravarà el videoclip oficial de ‘La Rumba de l’Aplec’. 👉  Aquí trobareu el programa de les més de 100 activitats de l’Aplec del Caragol 2023.

I pels amants dels caragols, us deixem amb alguna recepta  👇

Caragols a la llauna

Caragols guisats

Tags: Aplec del Caragol de Lleida

Notícies semblants: