Les espardenyes de vetes protagonistes en la investidura dels alcaldes de Girona i Sant Andreu de la Barca.


Ahir es van celebrar els plens d’investidura a tots els ajuntaments del país i en el cas de Girona, un dels protagonistes del dia van ser les espardenyes de vetes que duia el nou alcalde, Lluc Salellas i Vilar de Guanyem Girona, la candidatura municipalista vinculada a la CUP.

Va ser proclamat alcalde de Girona, gràcies a l’acord amb Junts que tindrà una vicealcaldia i Esquerra Republicana de Catalunya que dirigirà una de les sis tinences d’alcaldia del nou govern municipal.

En Lluc, periodista i politòleg amb un màster en estudis del nacionalisme, acostuma a aprofitar les ocasions especials per a reivindicar la nostra nacionalitat catalana. Sempre que té esdeveniments especials acostuma a dur les espardenyes de vetes que representen la catalanitat, la nostra terra i les nostres tradicions.

Girona no ha estat l’únic municipi on ahir vam poder veure les tradicionals espardenyes catalanes, un regidor de Sant Andreu de la Barca, Joan Jansana Puerta, també va acceptar el seu càrrec amb les espardenyes de vetes negres. En aquest municipi del Baix Llobregat, la candidatura guanyadora amb Marc Girivet i Gavara com a alcalde, va ser FEM Sant Andreu, coalició municipalista formada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Vecinos por el Cambio i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA).

El nou govern municipal de Sant Andreu de la Barca

Si hi ha un calçat típic del nostre país, un calçat genuïnament català, aquest és l’espardenya de vetes, una sabata feta de sola de cànem trenat d’espart o jute, de punta i taló feta de roba i generalment amb dues vetes que es lliguen al turmell. La primera referència escrita de l’espardenya data de l’any 1322 on descriuen una mena de sabatilles que són com les espardenyes que coneixem avui en dia, sembla que el seu origen el podem trobar en les que portaven els egipcis.

Al llarg de tots aquests segles, l’espardenya ha anat evolucionant fins a arribar als nostres dies. A partir del segle XVII es va convertir en el calçat dels soldats, dels pobres i de les classes populars. No és fins al segle XX quan es comença a veure l’espardenya com alguna cosa més que aquelles sabates que porten els esbarts dansaires els sardanistes o la pubilla i l’hereu. Personatges com Salvador Dalí, Jackie Kenedy les portaven i el famós dissenyador francès Yves SanintLaurent les va introduir en el món de la moda.

Tags: Espardenyes

Notícies semblants: