“Per dijous gras, botifarra menjaràs” – “Per dijous gras, botifarra fins al nas”

“Per dijous gras, botifarra menjaràs” – “Per dijous gras, botifarra fins al nas”

Demà 8 de febrer és dijous gras, el dia que marca el començament de les Festes de Carnestoltes i com diuen les dites catalanes, “Per dijous gras, botifarra menjaràs” o “Per dijous gras, botifarra fins al nas”, demà a les nostres taules no pot faltar la botifarra d’ou, les truites i la coca de llardons.

A Catalunya la tradició mana que celebrem els tres dijous abans de la Quaresma, el primer el Dijous dels Compares on el que havia estat padrí aquell any li havia de fer un regal a la padrina, el segon el Dijous de les Comares, on l’encarregada de fer el regal al padrí era la padrina i el tercer el Dijous Gras o Llarder, on la tradició mana que ens afartem tot el que puguem per fer front als dies de Quaresma que vindran a continuació.

El menjar típic del Dijous Gras a les llars catalanes té com a protagonista el porc, els ous i de postres la coca de llardons. Aquest es considerava el darrer àpat d’aquesta època de menjars copiosos que començava al novembre amb la matança del porc i continuava per Nadal, Sant Esteve i Reis. Quan venia el febrer els rebosts ja estaven prou buits i calia aprofitar tot allò que quedava, que acostumaven a ser les botifarres i els llardons.

Al febrer els dies es comencen a fer més llargs i les gallines que són molt sensibles a la llum, comencen a pondre més ous, per tant l’altre protagonista d’aquests dies són els ous que totes les cases de pagès tenien en abundància per carnestoltes.

Coca de Llardons

Abans era una festa familiar que se celebrava a les cases amb un gran àpat, actualment ha sortit al carrer, es fan menjars populars, comunitaris, concursos de truites, etc. Malauradament, a causa de la pandèmia de la Covid-19 l’any passat es van suspendre molts actes, però el que la pandèmia no ens va prohibir és el dinar tradicional d’aquestes dates a les nostres cases. Afortunadament, aquest any la situació és molt millor i les rues tornaran a omplir els nostres carrers.

Més enllà dels tres plats típics generalitzats que són la botifarra d’ou, la truita i la coca de llardons, molts pobles, ciutats o comarques tenen un plat típic de la seva zona, com són:

  • El Ranxo de l’Empordà
  • La Fogasseta de les Terres de l’Ebre
  • El Menjar blanc de Reus
Menjar Blanc de Reus
  • L’arròs dolç amb crosta de Valls
  • La Baldana de les Terres de l’Ebre
  • El Xató de Vilanova
Xató
  • Farcit de Carnaval del Pirineu
  • Merengue de Vilanova.
Merenga de Vilanova
Gaudiu de la Festa de la rauxa i disbauxa, la festa del món a l’inrevés.

 

Tags: Carnestoltes, Dijous gras

Notícies semblants: