La primera piscina coberta de tot l’Estat es va fer a Catalunya fa més de cent anys

Piscina de l’Escullera – Foto: CN Barcelona

Si busquem els orígens de la natació espanyola, ens hem d’apropar a Barcelona. Va ser Bernat Picornell, un nadador nascut l’any 1883 a Marsella qui va introduir la natació a Catalunya i a l’Estat espanyol. Picornell amb 22 anys es trasllada a Barcelona i coneix a Manuel Solé, el fundador del Gimnàs Solé del carrer Pintor Fortuny on l’any 1899 es va fer l’acta fundacional del FC Barcelona.

L’any 1907 Solé i Picornell funden el primer club de natació d’Espanya, el Club Natació Barcelona, primer als Banys Orientals de la Barceloneta i a partir de 1910 van passar als Banys de Sant Sebastià. L’any 1921 inicien la construcció de la què hauria de ser la primera piscina coberta climatitzada de tot l’Estat, la Piscina de l’Escullera.

En principi era una piscina a l’aire lliure que va tenir un cost de 250.000 pessetes i es proveïa d’aigua filtrada del mar a través de la sorra. L’any 1923 es va cobrir i l’any següent la van climatitzar, convertint-se en la primera piscina coberta i climatitzada de tot l’Estat. Però si parlem de la primera piscina d’aigua dolça d’Espanya, ens hem de traslladar a uns anys abans a Sabadell.

El 23 de juny de 1918 el Club Natació Sabadell va inaugurar al carrer Lacy la que seria la primera d’aigua dolça d’Espanya i que la selecció espanyola va utilitzar per entrenar de cara als Jocs Olímpics que s’haurien de celebrar dos anys després, els anomenats Jocs de VII Olimpíada que se celebrarien a Anvers a Bèlgica.

Bernat Picornell va presidir el CN Barcelona molts anys i durant el seu mandat, va organitzar molts campionats i esdeveniments al voltant de l’esport de la natació, com la Copa Nadal que cada any fa la travessia del port de Barcelona, els primers campionats de waterpolo o els Campionats d’Europa de Natació que es van celebrar l’any 1970 a Barcelona.

A partir dels anys 30 s’amplien els terrenys del CN Barcelona i l’any 1955 es construeix una nova piscina descoberta a la platja de Sant Sebastià alimentada per aigua del mar. A partir d’aquell moment el CN Barcelona es converteix en un lloc on a més dels socis, la majoria d’escoles de la ciutat feien cursets perquè els nens i nenes aprenguessin a nedar. El resultat va ser que en les Olimpíades de Barcelona 92 el CN Barcelona va tenir presents 15 participants.

L’any 2003 la piscina de l’Escullera del CN Barcelona va quedar en desús i actualment veure aquell indret que durant 80 anys va estar ple d’esplendor fa veritable pena. Veiem el reportatge que ha fet TV3.

És una pena que unes instalacions que podrien estar plenes de vida estiguin abandonades. A Glasgow (Escòcia) en canvi trobem una piscina que ens recorda a l’arquitectura de la de l’Escullera del CN Barcelona construïda l’any 1876, però que conserva la vitalitat d’aquella època.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Soo Burnell (@sooukdotcom)

Tags: CN Barcelona

Notícies semblants: