El govern central demana al Parlament Europeu que es permeti utilitzar el català a l’Eurocambra.

Després de la celebració de l’última taula de diàleg entre la Generalitat i el govern central, es va arribar a l’acord de demanar que es permeti que al Parlament Europeu es pugui emprar el català, cosa que ha demanat per carta el govern espanyol a l’Eurocambra. També s’ha demanat que es puguin fer servir les altres dues llengües cooficials de l’Estat espanyol, el gallec i el basc. Amb aquesta petició es pretén que les tres llengües s’equiparin a la resta de llengües oficials que s’utilitzen a l’Eurocambra.

El govern espanyol s’ha compromès a pagar les despeses necessàries per poder desenvolupar aquesta mesura, si el Parlament Europeu ho accepta i a negociar els detalls de la seva posada en marxa. Això no vol dir que es considerin llengües oficials, sinó simplement que es puguin usar, es considerarien “llengües d’ús”. Segons declaracions de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga: “Volem que els ciutadans de Catalunya es puguin expressar en català amb les administracions estatals i europees”.

La consellera es va reunir aquesta setmana passada amb la ministra de Política Territorial i portaveu del govern central, Isabel Rodríguez per estudiar el desenvolupament dels compromisos acordats a la taula de diàleg, per garantir que els ciutadans catalans siguin atesos en català, tant en les administracions de l’Estat com a les europees. “Volem fixar un calendari de com es poden afinar aquestes actuacions per no deixar de treballar i que el nostre objectiu es faci realitat el més aviat possible, va declarar la consellera en sortir de la reunió.

No és el primer cop que es fa aquesta petició al Parlament Europeu, en aquesta ocasió ho ha fet el ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, enviant una casa a la Mesa del Parlament, els anys 2005 i 2009 ho havia fet Josep Borrell, quan era el president de l’Eurocambra, però malauradament, en aquelles dues ocasions la petició no va ser atesa.

Tags: català, Parlament Europeu

Notícies semblants: