Voleu conèixer les set meravelles del Berguedà?


1
2.9k shares, 1 point

L’any passat els Castellers de Berga van tenir la idea de fer una enquesta pública per escollir les set meravelles de la seva comarca, el Berguedà. Un cop escollides aixecarien un pilar a cada una d’elles.

En total es van fer 510 votacions i el resultat va ser el següent:

1 – El Pedraforca – Saldes i Gósol

El Pedraforca és una emblemàtica muntanya de Catalunya, situada entre els termes municipals de Saldes i Gósol, amb dos pics de 2506 i 2505 metres d’altitud, el Pollegó Superior i el Calderer.

La singularitat de la seva forma, junt amb el fet que el massís no forma part d’una serralada pròpiament dita han convertit la muntanya en una de les més famoses del territori català.

El massís de Pedraforca està declarat Paratge Natural d’Interès Nacional i l’entorn forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Els pobles del voltant són Gósol (a l’oest) i Saldes (a l’est) i el Pedraforca fa de límit entre els seus dos termes i també, per tant, entre la província de Barcelona i la de Lleida malgrat que ambdues poblacions es trobin a la comarca del Berguedà.

2 – Santuari de Queralt – Serra de Queralt

El Santuari de Santa Maria de Queralt, també conegut com el Balcó de Catalunya està situat a 1200 metres d’altitud a la Serra de Queralt. Des d’ell podem veure Berga, el pantà de La Baells, la Serra del Cadí, el Montseny i Montserrat.

S’arriba des de Berga i un cop als seus peus, podem pujar els 160 esgraons o agafar un funicular que ben segur és un dels més curts del món.

3 – El Pont de Pedret – Cercs

Aigua avall del pantà de La Baells, trobem el Pont de Pedret que travessa el riu Llobregat dins del terme municipal de Cercs.

És un pont gòtic amb un arc central i tres arcs més petits, dos a l’esquerra i un altre a la dreta. Es tenen notícies d’ell ja l’any 983 com una de les propietats del Monestir de Sant Llorenç, que està a prop de Bagà.

4 – El Pi de les Tres Branques – Castellar del Riu

El Pi de les tres branques és un pi roig, amb tres beses situat al Pla de Campllong dins del terme municipal de Castellar del Riu.

Ja en el segle XVIII es va fer conegut quan el bisbe de Solsona concedia indulgència a qui resés davant seu, però si realment s’ha fet tan popular, és perquè es considera com un símbol dels  Països catalans i cada any per Sant Jaume, el 25 de juliol se celebra una diada de catalanitat al seu voltant.

Malgrat ser un arbre mort des de principis del segle passat, mai s’ha volgut tallar per conservar-lo com un símbol de Catalunya. Al llarg dels temps ha tingut atemptats i agressions, des de pintades fins que el 13 de maig del 2014 uns desaprensius li van serrar una de les branques, que després es va restaurar.

5 – Les Fonts del Llobregat – Castellar de N’Hug

Des de Castellar de N’Hug podem arribar a peu a les Fonts de Llobregat, un trajecte d’uns 20 minuts o 5 minuts anant en cotxe per la carretera que baixa fins a Guardiola de Berguedà.

En el naixement del riu Llobregat en un entorn espectacular, podem veure una meravella de la naturalesa, com les aigües brollen amb molta força, directament de les roques calcàries. Aquesta aigua prové de la pluja i la de la neu acumulada durant l’hivern als cims com el Puigllançada i la Tossa d’Alp.

Aquesta aigua que forma el riu Llobregat, travessa tota Catalunya de nord a sud, passant pel Berguedà i el Bages, per anar a desembocar al Baix Llobregat formant el Delta del Llobregat.

6 – Els Jardins Artigues – La Pobla de Lillet

A principi del segle passat Eusebi Güell fa fundar la primera fàbrica de ciment pòrtland al Clot del Moro, al terme municipal de La Pobla de Lillet, la famosa cimentera Asland.

Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció d’una casa que servís d’allotjament pels treballadors de les mines d’on extreien el carbó per alimentar els forns de la cimentera.

Durant els treballs de construcció del Xalet del Catllaràs, Gaudí s’allotjava a la casa de la família Artigas, propietària d’una de les fàbriques tèxtils més prosperes de l’època. Gaudí per agrair la seva hospitalitat, els hi va regalar el disseny d’uns jardins on es fusionen natura i arquitectura, just davant de la casa i la fàbrica.

7 – L’Alzina dels Colls – Casserres

A una mica més d’un quilòmetre de Casserres baixant cap a Cardona, trobem un camí de terra i a uns 200 metres, en mig d’un camp podem veure una gran Alzina.

Gràcies a les seves dimensions, a l’estiu pot servir d’amorriador pels ramats d’ovelles que es protegeixen del sol sota d’ella.


T'agrada? Compartiex-ho!

1
2.9k shares, 1 point

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
29
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
1
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
0
M'interesa
Em fascina Em fascina
11
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada