Ara fa 14 anys de l’incendi d’Horta de Sant Joan en el que van morir cinc bombers.


Avui fa 12 anys que es va produir un incendi al voltant de l‘Horta de Sant Joan, un tràgic incendi en què van perdre la vida cinc dels sis bombers del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida, Ramon Espinet, Jaume Arpa, Pau Costa, Jordi Morè i David Duaigües, el sisè bomber Josep Pallàs de la Pobla de Segur, va sobreviure amb cremades al 70% del seu cos, actualment continua treballant al cos de bombers, dedicant-se a tasques de supervisió, informació i formació sobre el comportament i les conseqüències del foc.

El 20 de juliol del 2009 va començar un incendi al massís dels Ports, entre Horta i Paüls, els bombers van actuar ràpidament i pensaven que aviat el podrien sufocar, però gràcies a les condicions meteorològiques del moment, altes temperatures, baixa humitat relativa i canvis en la direcció del vent, el foc va canviar fins a cinc vegades de trajectòria, el que va fer força complicada la seva extinció.

Horta de Sant Joan – Juliol 2009

Dies i dies d’angoixa lluitant amb un foc salvatge, fins que el 24 de juliol es va donar per controlat, quatre dies que tota Catalunya estava pendent d’Horta de Sant Joan i la lluita que estaven fent els bombers. Per fi el 3 d’agost es va donar per extingit, però amb les greus conseqüències d’haver de lamentar la pèrdua de cinc vides humanes.

En principi s’apuntava a un llamp com a possible causant de l’incendi, però en el transcurs de la investigació es van detenir dues persones que havien fet foc, malgrat la prohibició d’aquells dies. Els dos piròmans acusats de provocar l’incendi no van arribar a judici, ja que van arribar a un acord pel qual acceptaven un d’ells quatre anys de presó i l’altre tres anys i nou mesos, quan la fiscalia demanava 20 anys. Els condemnats han admès els fets i han pagat quasi nou milions d’euros a les famílies de les víctimes i pels danys causats.

L’incendi d’Horta de Sant Joan, a més de causar cinc víctimes mortals, va cremar 1.143 hectàrees, 587 dins el Parc Natural dels Ports, però va anar més enllà, va ser un punt d’inflexió en la forma de tractar els incendis.

1.143 hectàrees cremades, 587 dins el Parc Natural dels Ports

Fins a aquell moment, el prioritari en cada incendi era apagar el foc a qualsevol preu, a partir d’aquells tràgics dies, s’ha passat d’una estratègia ofensiva a una defensiva, si no hi ha vides en joc, a vegades és millor deixar que el foc cremi, el foc és un element més de la natura i com a tal, és difícil lluitar contra ell.

Per desgràcia i com a conseqüència del canvi climàtic, aquests tipus d’incendis es continuaran produint, per evitar-ho, en gran part depèn de nosaltres, de tots nosaltres, des de l’administració fins a l’últim habitant de Catalunya.

Començant per les administracions, tant de la Generalitat com les locals, el que s’ha de fer una bona gestió dels boscos, programes per cuidar-los, netejar-los i evitar la gran massa forestal que s’està creant per l’abandonament de món rural.

Què podem fer nosaltres com individus?, molt fàcil, apostar pel comerç de proximitat, afavorint així la continuïtat de la pagesia i la ramaderia.

Els ramats mantenen net el sotabosc.

Si hi ha ramats als boscos i camps de cultiu, segur que tindrem molts menys incendis i molt menys greus. Recordem que fa uns quants anys, els mateixos ramaders cremaven els rostolls dels seus camps i no es propagava el foc, per què?, perquè els boscos estaven nets.

Depèn de nosaltres, els bombers apaguen el foc, però no poden evitar l’incendi, això depèn de la gestió del paisatge. La responsabilitat és de tots, no sols del que fa foc per fer una barbacoa o llença una burilla encesa.

Com diu Marc Castellnou, cap dels GRAF, “Catalunya s’estima el paisatge com a decorat, no com a element viu que s’ha de gestionar. Parlem de país, però ens estimem massa el melic”. 

Monòlit en record d’en Ramon, Jaume, Pau, Jordi i David

Aquesta setmana, com cada any des d’aquell fatídic 20 de juliol del 2009 es farà un acte d’homenatge en el lloc on van perdre la vida Ramon Espinet, Jaume Arpa, Pau Costa, Jordi Morè i David Duaigües, cinc nois joves que ens va arrabassar el foc.

Recordem-los amb l’Himne dels Bombers de la Generalitat de Catalunya – Lletra i Videoclip.   

Tags: Horta de Sant Joan, Incendi

Notícies semblants: