Hilario Tomé, el català que ha guanyat el Premi de robòtica més prestigiós del món.

Els Robots d’Hilari Tomé – Foto: Keybotic

Hilari0 Tomé és un enginyer informàtic català que ha estat el guanyador del Premi de robòtica més prestigiós del món que atorga DARPA (Agència d’Investigacions de Projectes Avançats de Defensa), amb el seu projecte Dynamo, un robot de quatre potes totalment autònom per desenvolupar tasques industrials, que es podrà vendre o llogar a un preu assequible.

A més del reconeixement per haver aconseguit aquest distintiu, el premi està dotat d’una aportació econòmica de 750.000 dòlars que Tomé ha dedicat a la creació de la seva empresa Keybotic, amb seu a Barcelona, projecte iniciat a través de Barcelona Activa.

La passió pels robots no li ve de família, ja que els seus pares, un basc i una iraniana, són economistes, però des de ben petit a l’Hilario Tomé  li encantaven els robots,  amb tan sols 12 anys anava a botigues especialitzades a comprar components per fabricar els seus propis robots a casa. Ara amb 35 anys ha tingut el seu reconeixement que li ha permès crear la seva pròpia empresa, d’aquest món que tant l’apassiona.

Tomé es va presentar als premis DARPA Subterranean Challenge (Repte subterrani) en el que havia de presentar un robot que tingués plena autonomia i pogués trobar tota mena d’objectes o supervivents en túnels, coves o galeries subterrànies i capaç de coordinar-se amb altres robots per desenvolupar tasques conjuntes.

Les proves van començar fa quatre anys, però Tomé es va incorporar fa dos anys i ell sol ha estat capaç de guanyar amb el seu robot Dynamo a equips de les universitats més prestigioses del món en el camp de la robòtica. Hilari Tomé en solitari competint contra equips formats per diverses persones molt ben preparades, d’arreu del món.

El nou robot d’Hilario Tomé es podrà utilitzar de forma totalment autònoma, sense intervenció humana. en tasques de rescats com ensorraments d’edificis o terratrèmols, a més de fer tasques de vigilància en grans superfícies o mapes en 3D. Està previst que el març de l’any vinent ja estigui llest el primer prototip.

L’Agència de Projectes Avançats de Defensa (DARPA) va ser creada pel govern dels Estats Units l’any 1958 i responsable del desenvolupament d’ARPANET, la xarxa militar precursora de l’internet que tenim avui en dia. Fins ara ha atorgat tres premis de robòtica, el primer relacionat amb els cotxes autònoms, el segon en robots de rescat arran de l’accident nuclear de Fukushima al Japó l’any 2011 després d’un terratrèmol i ara aquest dedicat a robots per a espais perillosos o de difícil accés que ha guanyat el català Hilario Tomé.

Tags: Premi Robots

Notícies semblants: