Sabíeu que a Barcelona tenim un Hórreo coms els que podem trobar a Galícia o Astúries?

Un hórreo asturià

Els hórreos són unes construccions de fusta i pedra típiques de Galícia, Astúries, País Basc i Portugal, destinades a assecar els productes de la terra com el blat o altres cereals i més recentment també s’utilitzaven per assecar els productes de la matança del porc, com pernils, cansalades o xoriços.

Són construccions palafítiques, és a dir aquelles que se separen del terra a base de pilars per diferents motius, per evitar que entrin els animals, per protegir-les de les pluges, temperatura o altres inclemències del temps i en els darrers anys, també per aparcar els cotxes o tractors a sota.

L’origen dels hórreos l’hem de buscar en la necessitat de la gent de pagès de tenir un espai per guardar i assecar els productes del camp que sovint no hi cabien a la casa principal o als pallers i també per protegir la collita de rosegadors, de la humitat i d’un possible incendi que es pogués produir a les cases, sobretot a Galícia i Astúries que acostumaven a fer el foc a terra.

L’etimologia de la paraula hórreo es deriva del terme llatí “horreum que significa graner, lloc destinat a magatzem de gra. Per veure la primera imatge d’aquesta construcció galaic-portuguesa, ens hem de remuntar al segle XIII, apareix per primer cop en las “Cantigues de Santa Maria” d’Alfons X el Savi.

Fora del nord d’Espanya i Portugal, és molt difícil trobar una construcció d’aquestes característiques, però encara que sembli mentida no hem d’anar molt lluny, ja que a Barcelona tenim dos i força macos.

Es troben en el Centre Asturià de Barcelona, al carrer de Ràfols del barri de Sarrià. En ell podem trobar una panera asturiana que és una evolució de l’hórreo de planta típicament quadrada per fer-se més gran i rectangular. També hi ha un altre més petit pels infants. La panera va ser una donació del Govern del Principat d’Astúries i l’infantil, donació d’uns socis del centre.

La Cova de La Santina a Covadonga

A les instal·lacions del centre també han fet un petit altar en honor a la patrona del Principat d’Astúries, la Verge de Covadonga, La Santina com l’anomenen els asturians, fet com una rèplica de la cova on la van trobar a les muntanyes de Cangas d’Onís, molt a prop dels llacs de Covadonga. Segons la tradició popular La Santina va ajudar a Pelai I a vèncer els àrabs en la batalla de Covadonga, victòria que va ser considerada com el punt d’inici de la Reconquesta espanyola i la restauració dels reis cristians a la Península.

Si voleu veure els dos hórreos que tenim a Barcelona, podeu fer-ho al carrer Ràfols, 17-21 del barri de Sarrià o fer una visita a la pàgina web deCentre Asturià de Barcelona.

També us pot interessar:

Sabeu que tenim una petita Alhambra al barri de Sant Gervasi de Barcelona?

Tags: Barcelona, Hórreo

Notícies semblants: