Sabeu qui va batejar unes galetes amb el nom de Maria?

Les galetes Maria potser són les més conegudes arreu del món, però sabeu qui les va batejar amb aquest nom? Hi ha una llegenda urbana que diu que va ser el confiter Eugenio Fontaneda, un confiter de Burgos que es va obrir una fàbrica de galetes a Aguilar de Campoo (Valladolid) l’any 1881, les famoses Galetes Fontaneda que encara mengem avui en dia. Diu la llegenda que Fontaneda va crear les galetes Maria en honor a la seva neta que duia aquest nom, però no és més que una llegenda urbana del segle passat.

El veritable origen de la galeta Maria l’hem de buscar en l’Anglaterra del segle XIX, concretament en Londres l’any 1874 quan els rebosters James Peek i George Hender Frean, propietaris de la marca ‘PeekFrean & Co‘, van crear una galeta per a celebrar les noces reials entre Alfred de Saxònia, duc d’Edimburg i la duquessa russa Maria Alexandrovna, que se celebraria el 23 de gener d’aquell any.

Per diferenciar-la dels tradicionals dolços que acostumaven a acompanyar el te de les cinc de la tarda a Londres, Peek i Frean van batejar la nova galeta amb el nom de Marie biscuit“, en honor a la duquessa.

Van tenir tant èxit que aviat es van fer molt populars en tota Europa, fins i tot a Amèrica i gran part d’Àsia. A l’Espanya de la postguerra eren les galetes més venudes, es podien trobar a totes les cafeteries, pastisseries i botigues de queviures.

Actualment, continuen sent una de les galetes més venudes a Catalunya, per acompanyar un cafè amb llet o una xocolata desfeta, per menjar amb una mica de mantega o en la cuina per fer una picada i als més menuts els encanten amb una mica de crema de cacau en mig de dues galetes.

Tags: Galetes Maria

Notícies semblants: