Temps de calçots – Origen, curiositats, tradició i diverses receptes

L’origen de la tradició de menjar calçots l’hem de buscar a finals del segle XIX a Valls, la ciutat reina de les Festes de la Calçotada. Diuen que al segle XIX un camperol de la capital de l’Alt Camp, de nom Xat de Benaiges, va cremar uns brots de cebes que tenia plantades i en lloc de llençar-les, les va pelar i quan les va tastar, va veure que tenien un gust dolç que li va agradar molt. Alguns afirmen que també va fer una salsa per acompanyar-los, la Salvitxada, que podria ser també l’origen de l’actual salsa que acompanya als calçots.

Encara que sigui una tradició molt catalana, algú afirma que els romans ja menjaven calçots o almenys una mena de ceba tendra molt semblant. En una excavació feta a Hongria van trobar una pintura del segle III on es pot veure un home menjant “porrus capitatus“, l’actual calçot. En la pintura podem observar que el ritual que fa l’home és el mateix que fem nosaltres ara en les calçotades, agafa el calçot a ma alçada i se’l menja.

El seu nom prové de la forma en què es fa el cultiu, primer es planta la llavor i quan germina s’arrenquen els planters i es guarden fins al moment de tornar a plantar-los. Un cop plantats, a mesura que van creixent els brots es calcen, és a dir es van tapant amb terra i així s’aconsegueix una ceba més blanca. Aquest procés es repeteix entre dos i tres cops perquè la ceba s’hagi d’estirar buscant la llum per al final acabar sent més llarga i blanca. La mida òptima és de 15 a 25 cm, segons la reglamentació d’Indicació Geogràfica Protegida.

Com hem dit abans la capital del calçot és Valls, en aquesta població l’últim diumenge del mes de gener, cada any se celebra la Festa de la Calçotada de Valls que dona el tret de sortida a la temporada de calçotades, que cada dia s’estenen a més poblacions i fins i tot han traspassat les nostres fronteres.

🍽️  Receptes amb calçots

🧅  Recepta de Cuina, Com es fa – Calçots a la brasa

🧅  Recepta de Cuina, Com es fa – Calçots al forn

🧅  Recepta de Cuina, Com es fa – Canelons de porros farcits de calçots

🧅  Recepta de Cuina, Com es fa – Croquetes de Calçots i pernil

🧅  Recepta de Cuina, Com es fa – Hamburgueses de calçots

Tags: Calçotada, Calçots

Notícies semblants: